Híreink

Már elérhető a Mobile Application Testing!

Már áprilisban is jeleztétek, hogy a Mobile Application Testing tananyag nagyon érdekes lesz számotokra, így örömmel jelentjük, hogy elkészült a dokumentáció és elérhető az ISTQB oldalán! Az első magyarországi vizsga július 26-án lesz Budapesten, a jelentkezési határidő: június 28.

HTB Közgyűlés 2019

Május 24-én megtartottuk ez évi első közgyűlésünket, melynek egyik legfontosabb pontja az új alapszabályunk elfogadása volt. A cégbíróság jóváhagyását követően a dokumentum nyilvános és elérhető lesz a honlapon is. További jó hír, hogy ismét 3 taggal bővült az Egyesület együttműködő tagsága Braunné Bokor Heni, Kreisz Józsi és Csapó Ákos személyében! Üdv a klubban!

Új ISTQB modulok-kérdőív eredménye

Áprilisban készítettünk egy kérdőívet, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai tesztelőket milyen téma, melyik modul érdekelheti leginkább. Nagyon sokan részt vettek a kitöltésben (435 kitöltő – KÖSZI!!) és a következő sorrend alakult ki a felmérés alapján:

Az első 5 helyezett között elég kicsi volt a különbség és jól mutatja a trendeket is: az Acceptance Testing fontossága üzleti szempontból mindenképp alátámasztja az elsőségét; az Agile továbbra is tartja magát, annak ellenére, hogy a kritikus vélemények is egyre nagyobb teret nyernek. A Mobile és a UX  Testing pedig maga a jövő, ezt eddig is tudtuk, ahogy a Performance Testing jelentőségét is vártuk.

A DevTest egy teljesen új stream lesz az ISTQB-n belül, aminek a célközönsége inkább a fejlesztők, mint a tesztelők. A target tehát hatalmas, és ennek megfelelően óriási érdeklődés övezi a piaci szereplők körében. Ugyanakkor elég kevés még a konkrétum, talán ezért – és az elsősorban tesztelőket célzó mintavétel miatt – is szerepelt némileg meglepő módon hátul.

A Gambling a várakozásoknak megfelelően – hazánkban – a legkisebb célközönséget célzó modul.

Köszönjük még egyszer, hogy kitöltöttétek és hasznos infókkal szolgáltatok!

ISTQB-effectiveness kérdőív

Az ISTQB minden évben készít egy felmérést arról, hogy az általa kibocsátott oklevéllel rendelkezők mennyire elégedettek, milyen hatással volt a karrierjükre egy-egy ISTQB vizsga megszerzése és mit várnak a jövőben: milyen új területek, témák érdeklik a szoftverteszteléssel, quality-vel foglalkozó szakemberek, milyen irányba fejlődjön az iparág. Ha van pár percetek, töltsétek ki ti is! Az eredményeket a kérdőív kiértékelése után mi is nyilvánossá tesszük, de akár kérhetitek azt is, hogy közvetlenül, email-ben küldje nektek az ISTQB!

Magyar nyelvű CTFL 2018 Tanterv
#ISTQB #CTFL2018
 
Honlapunkon, a letöltések menüből elérhető az Alapszintű Tanusítvány 2018-as magyar nyelvű tanterve.
 
A vizsgákra való felkészüléshez mindenkinek sok sikert kívánunk!
Új ISTQB modulok a vizsganaptárban!

#Usability, #MobileApplication, #Automotive #Acceptance és #Performance Testing          

Az ISTQB az elmúlt 5 hónapban több új modult vezetett be, illetve a közeljövőben további modulok bevezetését tervezi. A HTB a közelmúltban felmérést végzett, az ezen új modulok iránti magyarországi igényeket illetően.

Ezen igények illetve az akkreditált oktató szervezeteinkkel folytatott egyeztetésekkel összhangban a mai nappal az alábbi modulok jelentek meg HTB vizsganaptárjában:

  • Certified Tester Foundation Level Usability Testing Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Automotive Software Tester Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Performance Testing Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Mobile Application Tester Specialist
  • Certified Tester Foundation Level Acceptance Testing Specialist

A modulokhoz kapcsolódó hivatalos tantervek az ISTQB honlapján érhetőek el. A vizsgafelkészítő tanfolyamokról pedig az akkreditált oktatószervezeteinknél tudhattok meg további információt.

Legyél te is előadó a HUSTEF-en!

Még két hétig, azaz május 13-ig várjuk a pályázatokat azoktól, akik úgy érzik, lenne mondandójuk és szívesen ki is állnának Európa egyik legnagyobb szoftverteszteléssel és szoftverminőséggel foglalkozó konferenciáján, a HUSTEF-en 2019. október 28-30-án! Az idei Program Chair a tavaly keynote előadóként hatalmas sikert arató Tariq King az Egyesült Államokból, a téma pedig: Inspire – Invest – Innovate! Akinek a pályázatát beválogatja a szakmai zsűri a programba, ingyen belépőt kap az egész eseményre, meghívót az exkluzív speakers dinner-re és álljuk azok utazását és szállását, akik nem budapestiek! Részletek itt!

Magyar nyelvű CTFL 2018 tananyag és vizsga
A 2017 eleji állapot szerint több mint 550 000 fő tett Certified Tester Foundation Level (alapszintű tanúsítvány) vizsgát összesen több mint 100 országban és több mint 500 000-en szereztek tanúsítványt világszerte. Feltételezve, hogy mindegyikük olvasta a CTFL Syllabus-t (alapszintű tantervet), hogy sikeres vizsgát tegyenek, ez a Syllabus a valaha készült legolvasottabb dokumentum a szoftver tesztelés témakörében.

Ennek az örökségnek a tiszteletben tartásával az ISTQB 2018 júniusában közzé tette a Certified Tester Foundation Level Syllabus új verzióját. A tananyag jelentős tartalmi változtatásokat tartalmaz, többek között a szoftverfejlesztési módszertanok és a nemzetközi szabványok tekintetében, azzal a céllal, hogy növelje azt az értéket, melyet az ISTQB nyújt majd a globális tesztelői közösségben a következő 500 000 fő számára.

A HTB 2019 májusától a Core CTFL (alapszintű tanúsítvány) vizsgáin kizárólag a 2018-as verziójú tanterv (CTFL Syllabus 2018) anyagát kéri számon. A tanterv magyar nyelvű változatát 2019 május első felében tesszük közzé a honlapunkon,vizsgát pedig május végétől tehettek nálunk magyar nyelven is!

Megújulnak okleveleink!

Környezetünk védelme érdekében a HTB idén áttér a digitális bélyegzővel ellátott, PDF formátumú oklevelekre! Továbbra is minden certification egyedi, sorszámmal ellátott, hitelességét pedig a HTB digitális tanúsítványa garantálja. Amennyiben mégis nyomtatott bizonyítványt szeretnél, van mód annak igénylésére is. A kiállításának azonban díja van: 5000 ft + áfa postaköltséggel együtt. Az igénylés részleteiről bővebben olvashatsz a GY.I.K.-ban.